Biografie en Geschiedenis Schildpad

hannelore-biemannsabine_prutscher

Schildkröt of Schildpad fabriek

Celluloid is in Amerika uitgevonden ± 1865. Het was de eerste kunststof en er was een nieuwe methode om deze kunststof te verwerken (Blaastechniek) In 1873 is de voorloper van de Schildpad fabriek “Gummi- und Celluloidfabrik” opgericht. In 1896 heeft Robert Zeller de eerste poppen gemaakt in Mannheim-Neckarau. Schildpad werd als naam gekozen omdat celluloid veel sterker was dan porselein. Na 1945 werd celluloid verboden maar het zou nog jaren duren eer de laatste pop in celluloid verkocht was.

In 1948 kwam Schildpad met de nieuwe kunststof Tortulon. (polystyrol) Tot op de dag van vandaag worden nog steeds de klassieke poppen van Tortulon gemaakt

De heer en mevrouw Biemann hebben elkaar leren kennen in de speelgoedbranche. Toen ze in 1983 de fabriek van Schildpad overnamen was er niet veel meer over van de productie. De verkoop ging goed en de collectie werd uitgebreid.

Eind jaren 80 wilden ze graag uitbreiden in de fabriek in Kaufbeuren, maar er was geen ruimte. Of ze moesten gaan bouwen in Kaufbeuren of de Thüringse poppen en pluche fabriek overnemen. Raby-Rauenstein fabriek had machines die vinyl konden verwerken. Dat is erg belangrijk voor de productie van poppen.

De heer Hubertus Biemann en mevrouw Hannelore Biemann besloten op 20 december 1993 te gaan verhuizen naar Rauenstein. Al begin januari 1994 gingen de eerste poppen kant en klaar vanuit Rauenstein naar de klanten. Hun zoon Stephan kwam einde 1995 ook in Rauenstein wonen, omdat hij de leiding had in de fabriek. Ook hun dochter Sabine werkt mee in het bedrijf. In 1996 bestond de fabriek 100 jaar en dat werd dan ook gevierd met verschillende speciale uitgaven.

In 1995 hadden wij zelf ook feest, de zaak bestond 125 jaar en we hebben dat ook gevierd. De schildpadfabriek heeft toen voor ons Hans en Erika een poppenpaartje gemaakt. Het prototype van dit paartje kunt U zien in het museum van schildpad. Dit was een van de speciale uit gegeven gelimiteerde poppen en beren van Hesemans in Breda.

De firma Raby-Rauenstein had vele jaren ervaring in het maken van pluche ( beren) en poppen. Deze dieren werden volledig met de hand gestopt. Omdat ze graag deze traditie wilden behouden wilden ze graag met de schildpad-fabriek samenwerken. Ze hadden oude modellen van Educa, een fabriek uit Thüringen

Aansluitend op het 100 jarig jubileum hebben de heer en mevrouw Biemann het Schildpadmuseum geopend. Dit museum is op gebied van celluloidpoppen zeer uitgebreid.

Onder hun leiding is het bedrijf gegroeid tot een bloeiend geheel. Vooral door het weer opnieuw uitbrengen van oude modellen in verschillende maten heeft men veel succes. Nu jaren later zijn er naast de oude modellen ook nieuwe kunstenaressen aangetrokken die eigentijdse poppen maken. Dit zorgt dat de poppengeschiedenis in één fabriek wordt voortgezet. Van klassiek tot modern en van speelpop tot verzamelpop.

© Hesemans Breda 2006

Klik hier voor meer Schildpad